Direct en indirect cliëntgebonden tijd declareren
Zorgaanbieders van Ambulante Gezinsbehandeling, Vaktherapie, Intensieve Ambulante Gezinsbehandeling, Basis en Specialistische GGZ en Specialistische GGZ Instellingen, kunnen cliëntgebonden tijd declareren. Cliëntgebonden tijd bestaat uit directe en indirecte tijd.
Direct cliëntgebonden tijd: de contacttijd die een professional aan een cliënt besteedt bij een activiteit. Dit kan zijn; face to face contacttijd, telefonische contacttijd (ear to ear) en elektronische contacttijd (bit-to-bit).
Indirect cliëntgebonden tijd: indirecte tijd die samenhangt met het uitvoeren van een direct cliëntgebonden activiteit, zoals een behandel-, begeleidings- of verplegingsactiviteit. Denk hierbij aan: het voorbereiden van een activiteit, verslaglegging en administratie in het kader van de activiteit, het opruimen van de speelkamer bij een behandelcontact met kleine kinderen, hersteltijd na een intensieve behandelsessie. Ook de reistijd van cliënt naar cliënt valt hieronder.
Declareren afwezigheid Beschermd Wonen en Jeugd indicatie
Om te kunnen declareren dient de jeugdige te verblijven op de locatie. Onder bepaalde voorwaarden kunt u bij een verblijfsindicatie, zonder dat de jeugdige daar verblijft, toch declareren.
Definitie afwezigheid
De periode van tijdelijke afwezigheid begint op de eerste dag na vertrek bij de zorgaanbieder of het woonadres en eindigt op de dag vóór de terugkomst.
Voorwaarden
Wanneer bovenstaande van toepassing is, dan gelden de volgende voorwaarden voor het declareren van afwezigheidsdagen, vanwege vakantie, logeren of gesloten plaatsing:
– maximaal 14 aaneengesloten dagen per keer en;
– maximaal 42 dagen per kalenderjaar.
De afwezigheidsdagen die buiten deze voorwaarden vallen kunt u dus niet declareren.
Let op: het aantal dagen zoals hierboven weergegeven wordt, worden na rato bepaald. Een voorbeeld: indien de verblijfsduur start op 1 juli van het jaar, dan kan afwezigheid worden bekostigd voor maximaal 7 dagen aaneengesloten en maximaal 21 dagen per kalenderjaar.
Voorbeelden afwezigheid
Voorbeeld 1
Een cliënt gaat op familiebezoek. Hij wordt op vrijdag 26 juni opgehaald en op zondag 28 juni weer teruggebracht. Als afwezigheidsdag wordt uitsluitend zaterdag 27 juni geregistreerd. Komt cliënt maandag 29 juni terug in de instelling, dan gelden 2 afwezigheidsdagen, namelijk zaterdag 27 en zondag 28 juni.
Voorbeeld 2
Een cliënt verblijft sinds 1 mei bij een zorgaanbieder. Hij gaat op woensdag 3 juni met vakantie. Op vrijdag 12 juni komt hij terug in de instelling. Er gelden acht afwezigheidsdagen: de eerste is donderdag 4 juni. De laatste dag is donderdag 11 juni.
Stel dat deze cliënt terugkomt op zondag 21 juni. Dan blijft de eerste afwezigheidsdag donderdag 4 juni. De laatste afwezigheidsdag is nu woensdag 18 juni. De dagen vanaf donderdag 19 juni tellen namelijk niet mee, omdat het maximum van 14 aaneengesloten dagen per keer is bereikt.
Declareren bij tijdelijke afwezigheid Beschermd Wonen
In geval van tijdelijke afwezigheid kan er in principe niet gedeclareerd worden. Er zijn echter twee uitzonderingen:
– Tijdelijke afwezigheid door klinische opname in een GGZ-instelling
– Tijdelijke afwezigheid door detentie
Declareren van afwezigheidsdagen kan in dat geval alleen met de volgende voorwaarden:
Definitie afwezigheid
– de opname of detentieperiode niet langer dan maximaal zes maanden duurt;
– dat vanaf begin van de opname duidelijk is dat de inwoner na de tijdelijk afwezigheid weer terugkeert naar de BW-instelling (zorginhoudelijke noodzaak) én
– er geen mogelijkheid bestaat op financiering/compensatie voor de aanbieder vanuit andere wet- en regelgeving.
Voorwaarden
Wanneer bovenstaande van toepassing is gelden de volgende voorwaarden voor het declareren van afwezigheidsdagen:
– Bij afwezigheid vanwege bovengenoemde twee uitzonderingen kan afwezigheid worden bekostigd voor: maximaal zes maanden per kalenderjaar
– Aanbieder houdt de plek vrij en zet deze niet in op basis van een andere indicatie en/of financieringsmogelijkheid. Indien plek ter overbrugging aan iemand anders wordt geboden kan er niet gedeclareerd worden voor de afwezige cliënt.
– Kan er voor huisvesting € 34,- per etmaal gedeclareerd worden.
Voorbeelden afwezigheid
Voorbeeld 1
Een cliënt gaat op 26 juni in klinische opname bij een GGZ-instelling en komt op 30 juni weer terug naar de instelling. De periode van 27 t/m 29 juni is als afwezig geregistreerd. De afwezigheidsdagen mogen gedeclareerd worden. De overige dagen van juni kunnen volgens het afgesproken etmaaltarief worden gedeclareerd.
Voorbeeld 2
Een cliënt verblijft sinds 1 mei bij een zorgaanbieder. Hij gaat op 15 juni in opname. Op 20 juli komt hij terug in de instelling. Er gelden 34 afwezigheidsdagen: de eerste is 16 juni. De laatste dag is 19 juli. Er kunnen 34 afwezigheidsdagen worden gedeclareerd. De overige dagen van de maanden juni en juli kunnen worden gedeclareerd conform het afgesproken etmaaltarief.