Deel deze pagina

Financiële zekerheid gecontracteerde zorgaanbieders | corona-update

Beste zorgaanbieders,

Allereerst waarderen we uw inzet en creativiteit tijdens de coronacrisis. U blijft op verschillende manieren zorgdragen voor onze inwoners. Als gevolg van de maatregelen van de Rijksoverheid, heeft ook u ongetwijfeld bijzondere acties en besluiten moeten nemen. Er kunnen voor u omstandigheden zijn ontstaan zoals vraaguitval, inzet van andere vormen van ondersteuning, uitval van personeel en meerkosten.

We vinden het belangrijk dat de zorg in deze periode zoveel mogelijk doorgang kan vinden. Ook hebben we zorg voor de continuïteit van financiering van uw organisaties in deze bijzondere tijd.

Hiervoor hebben de vijf NMD-gemeenten besluiten genomen, over gecontracteerde zorg Jeugd inclusief JB/JR en maatschappelijke ondersteuning inclusief Beschermd wonen, ten tijde van de coronacrisis. Met deze brief delen we belangrijke informatie met u.

Financiële zekerheid voor zorgaanbieders

In de raamovereenkomst(en) die de NMD-gemeenten met u heeft afgesloten, is niet rekening gehouden met een situatie als waar we nu in beland zijn. Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) en de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) hebben inmiddels afspraken gemaakt over de wijze van financiering, maar deze afspraken moeten nog verder uitgewerkt worden.

In verband met de coronacrisis gaan de NMD-gemeenten voor de periode 1 maart 2020 tot 1 juni 2020 de volgende richtlijnen hanteren. Mochten onze richtlijnen niet overeenkomen met de uitgewerkte afspraken van de Rijksoverheid, dan zullen wij de afspraken van het Rijk volgen en informeren we u hier uiteraard zo snel mogelijk over.

We beschrijven drie situaties die voor u van toepassing kunnen zijn. Voor elke situatie schetsen wij onze richtlijnen.

(1) U levert zorg, maar wellicht op andere wijze. Welke zorg mag u declareren in de periode 1 maart 2020 tot 1 juni 2020 en wordt deze vergoed?

Richtlijn: De vergoeding loopt via het reguliere proces van declaraties. Het betreft hier de levering van zorg in welke vorm dan ook, mits geleverd, geïndiceerd en conform indicatie.

(2) U maakt meerkosten voor levering van geïndiceerde zorg, omdat u de zorg op een andere manier moet leveren. Dit betreffen uitzonderlijke situaties waarin u onvermijdelijke meerkosten maakt als gevolg van de coronacrisis; hoe gaan de NMD-gemeenten hier mee om?

Richtlijn: Wanneer u meerkosten maakt, moet u deze meerkosten inzichtelijk maken. Deze meerkosten worden getoetst door de contractmanager van de betreffende gemeente en vervolgens volledig vergoed op declaratiebasis. Mocht tussentijdse bevoorschotting nodig zijn, omdat de meerkosten tot liquiditeitsproblemen leiden, dan mailt u uw verzoek om bevoorschotting naar: coronanmd@assen.nl. U kunt dan een voorschot ontvangen. Het betreft één voorschotbedrag over de maanden april en mei ‘20 gezamenlijk.

Het verzoek om een voorschot moet het volgende bevatten:

  • een deugdelijke onderbouwing van noodzaak en kosten;
  • welke gemeente u verzoekt een voorschot te geven. Dit kunnen meerdere gemeenten zijn;
  • het bedrag van het voorschot per gemeente en;
  • de eventuele consequenties die ontstaan wanneer uw verzoek om bevoorschotting niet gehonoreerd wordt?

(3) U levert geen zorg of slechts beperkt zorg, maar maakt wel kosten. Als gevolg van deze kosten dreigt u in financiële problemen te komen.

Richtlijn: In de maand maart ‘20 mag u de werkelijk gemaakte kosten (de kosten die door blijven lopen) tot maximaal het maandbedrag van de geïndiceerde zorg declareren. Dit is het reguliere proces. Tot 14 maart ‘20 waren er nog geen maatregelen van kracht in het kader van de corona-crisis en was er sprake van reguliere levering van zorg. Onze methodiek van resultaatgericht financieren leidt ertoe dat geleverde zorg in de betreffende periode conform het tarief wordt vergoed.

Wanneer er in april en/of mei ‘20 geen zorg geleverd wordt, kan door middel van bevoorschotting op basis van de maximale verplichting van geïndiceerde zorg over de betreffende maand een voorschot gegeven worden. De aanbieder zal na de melding hiervan door middel van een gemeentelijke betaalopdracht een voorschot krijgen.

Voorwaarden

  1. Als uitgangspunt geldt dat gemeenten nooit meer betalen dan ze van de Rijksoverheid gecompenseerd krijgen. Het financiële risico bij bevoorschotting is immers afhankelijk van de compensatie van het Rijk aan de gemeente voor betaalde voorschotten.
  2. De definitieve toekenning van de bevoorschotting wordt gedaan, nadat bekend gemaakt is wat de compensatie van het Rijk zal zijn.
  3. Geïndiceerde zorg kan maar door één aanbieder geleverd en gedeclareerd worden, tenzij hierover van tevoren een afwijkende afspraak is gemaakt tussen de gemeente en aanbieder(s) en dit zo spoedig mogelijk gecommuniceerd wordt met de gemeente.
  4. De coronatijd vraagt om bijzondere maatregelen en een bijzondere manier van samenwerking. De voorgestelde lijn kan alleen gehanteerd worden als we in onderling vertrouwen kunnen samenwerken. We verzoeken aanbieders daarom in redelijkheid en alleen bij noodzaak gebruik te maken van de hiervoor genoemde mogelijkheden. Daarnaast verzoeken we u om eventueel lagere kosten die u heeft, op de meerkosten in mindering te brengen.

Meerkosten zijn naar verwachting declarabel, maar de Rijksoverheid heeft nog onvoldoende duidelijkheid gegeven over welke meerkosten gecompenseerd gaan worden. Om betalingsproblemen voor u te voorkomen, kunt u dus een voorschot ontvangen van de desbetreffende gemeente. U stuurt een verzoek met een deugdelijke onderbouwing naar de gemeente van wie u een bevoorschotting vraagt (via coronanmd@assen.nl), totdat duidelijk is wat door het Rijk wordt vergoed of niet. Na de crisis zal de gemeente met u een afrekening opstellen.

Inzet niet-praktiserend personeel

De coronacrisis kan ertoe leiden dat u tijdelijk te kampen krijgt met een tekort aan personeel. In dat geval hanteren wij de kaders die hiervoor zijn opgesteld door de regering, IGJ, KNMG en SKJ. U vindt deze kaders hier

In het kort is de lijn als volgt: een zorgaanbieder kan niet-praktiserend personeel inzetten waar hij dat nodig acht, teneinde zorgcontinuïteit te waarborgen. Het blijft daarbij de verantwoordelijkheid van de bestuurders van de zorginstellingen om goede en veilige zorg te leveren. Dat betekent dat de bestuurders op de hoogte zijn van de wijze waarop de ondersteunende inzet is georganiseerd en dat de kwaliteit van deze zorg is gewaarborgd. Als dit een ingrijpende wijziging in uw bedrijfsvoering betekent, verzoeken wij u dit te melden bij de Kwaliteitsmanagers van de vijf NMD-gemeenten. Dit doet u door een mail te sturen naar: kwaliteitsmanagersnmd@assen.nl.

We hopen dat we u hiermee voldoende hebben geïnformeerd. Zodra er meer informatie beschikbaar is, lichten we u hierover in.

Voor nu; wensen we u veel succes, sterkte en gezondheid!

 

Met vriendelijke groet,

Gemeenten Noord- en Midden Drenthe

Namens deze,

Dennis Bouwman,

voorzitter Bestuurlijk Overleg WMO Jeugdhulp Noord- en Midden Drenthe.